onsdag 2 oktober 2013

Vikingatåget

Hade tänkt skriva ett inlägg om träningsupplägg och hur jag tänker kring det, men känner inte för det nu så jag skriver om helgens kommande utmaning istället.

Vikingatåget!

Såhär ser inbjudan ut:

"Inbjudan Vikingatåget hösten 2013

Lördag 5 oktober kl 12:00, båthuset Hammarby rodd

Anmälan:
Först till kvarn, fram till och med fredag 4/10.

Efteranmälan:
Accepteras om antal föranmälningar är mindre än 30.

Genomgång av banan och regler:
I båthuset kl 11:30.

Start:
Vid roddmaskinerna vid båthuset, första gruppen klockan 12:00, därefter var 10:e minut.

Deltagaravgift:
0 kr

Syfte:
Mäta vattensäsongsrelaterad fysik. Verka för effektivt användande av lokal geografisk kupering och roddmaskin som landsäsongsträning. Tydliggöra betydelsen av vikt och effekt. Ha kul.

Upplägg:
Tre moment utan vila mellan, totaltid räknas. Starter i grupper om 5-6 pers.

Moment 1 roddmaskin, 150 energienheter (cal), tar ca 5-10 minuter. Vikingatågets rodd använder energienheter som mått för att göra tidsbesparingar proportionella till ökad arbetseffekt. Det stärker landroddsförmågans betydelse gentemot övriga moment och momentet belönar mycket stort tungviktare, eller iaf roddstarka, personer.

Moment 2 svarar mot en landstigning eller ett båtbärande och består av 15 repetioner av att lyfta en 15kgs viktskiva (ungefär vikten på en båt) från bröst till över huvud, tid ca 20s till 2 minuter beroende på grad av utmattning. Tanken är att ge lite vila för ben och syrenivåer och att alla ska klara vikten, samt ge ett minsta mål i axelstyka för att självständigt kunna ro på vatten när säsongen kommer. Gynnar personer med korta armar.

Moment 3 svarar mot en vikingräd, eller en hjälpinsats om man så vill, på de brittiska kusterna och består av löpning. Bansträckningen går från klubbhuset 1500 meter upp till värnet på berget i Årstaskogen, stigningen är nästan 50meter. Den stora lutningen gör tidsbesparingar nästan, men inte riktigt, proportionella mot ökad arbetsintensitet (vilket rodden var). Löpning i backe är en bra träningsform under landsäsongen. Gynnar stort benstarka och lätta personer. Tid ca 5-10 minuter.

Duration:
Tävlingen bör ta 12-20 minuter att genomföra bör vara mycket dynamisk med avseende på hur snabba olika deltagare är på olika moment, dvs mycket spännande och svårförutsedd vad gäller slutplaceringar givet tidigare placeringar i pågående lopp (nyckeln till att göra förutsägelser bör vara vattenroddfysik).

Pris:
Fin utsikt och topp-3-placeringar i herr och damklass får göra en vikingaräd mot ett prisbord med brittiska vikingabyten, bl a små flaskor (5cl) skotsk whiskey men även alkoholfria byten finns"

Det ska bli grymt kul! Undrar bara hur långt efter jag kommer vara efter rodden och om det finns någon chans att plocka det på löpningen? Var faktiskt på gymmet nu ikväll och körde ett spinningpass så jag passade på att testa ro 150 cal vilket tog mig 9 min och 58 sek. Det är typ den sämsta tiden det kan antas ta enligt inbjudan...  =/

Det här är nog mer jag på vattnet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar