måndag 28 april 2014

Rutiner för småbarn

Flera gånger har man fått höra att det är viktigt med rutiner för små barn, att de blir trygga och mår bra av det. Jag känner att jag vill ifrågasätta det lite, då vi hela tiden haft inställningen att inte ha så många rutiner av olika anledningar. En är att inte redan i babystadiet förstöra förmågan att faktiskt lyssna på sin kropp, att istället för att göra saker på bestämda tider låta kroppens behov styra mer. Varför ska vi lägga Frida klockan 19 om hon inte är trött då? Varför ska hon äta klockan 12 om hon inte är hungrig? Vi upplever dessutom att det blir enklare tex med läggningar om vi är lyhörda för hennes signaler istället för att kolla på klockan. En annan anledning är att få en mer flexibel vardag, mer för vår egen skull kanske. Om hon alltid måste tex badas för att sedan nattas i sin egen säng en viss tid så är det svårt att gå bort på middag en kväll. Om hon däremot är van att somna lite var som helst när hon blir trött så kan vi utan vidare lägga henne i en säng hemma hos vänner, eller som idag i en soffa på ett café till och med. Mycket smidigt! Och att det skulle skapa en trygghet att ha rutiner…. visst, det gör det kanske, men istället för att tryggheten ska finnas i fasta rutiner måste det vara bättre att ha tryggheten i sig själv? Att känna sig så trygg i tillvaron att man t ex kan somna var som helst?!  Och givetvis finns tryggheten i närvaron av föräldrarna också. Frida är nu drygt 8 månader och mitt i värsta anknytningsfasen, och det märks på henne att hon har full koll på mig och Tomas. Så länge hon känner att vi är i närheten är det lugnt. Jag skulle därför aldrig lämna henne i sömnen på en främmande plats, det skulle nog skapa en otrygghet hos henne.

Tryggt sovandes i en soffa på en café utanför Armémuséet vi besökte igår


Sen blir det ju en del ”rutiner” som skapas allt eftersom hennes biologiska klocka ställer in sig, tex vet vi att hon blir trött någon gång runt kl 9-10 på förmiddagen och mellan 19-20 på kvällen, men då är det hennes behov som har satt rutinerna och inte rutinerna som styrt behoven.


Visst, när hon ska börja förskolan och vi går tillbaka till våra respektive jobb så blir det oundvikligen en del krav på rutiner för att det ska funka. För att vi lever i ett samhälle som styrs efter klockslag. Det är antagligen ingen bra idé för ett litet barn att vara uppe till kl 22 om man ska upp kl 6 morgonen efter. Men det får vi ta ställning till då. Just nu njuter vi av möjligheten att vara så flexibla som möjligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar